Cholesterol

Wat je wilt weten over: Cholesterol

Je hoort het weleens, dat bepaalde producten slecht zijn voor je cholesterol. Maar wat is dat nu eigenlijk? Cholesterol is eigenlijk een vetachtige stof. Vooral in relatie tot hart- en vaatziekten is het bekend. Vaak hoor je dat cholesterol slecht is voor het lichaam, maar dat is niet waar. Maar hoe zit het dan?

Functie

Cholesterol wordt voornamelijk in de lever gemaakt en komt voor een klein gedeelte via onze voeding in ons lichaam. Cholesterol is een belangrijke stof en heeft verschillende functies:

  • – Cholesterol is een bouwstof van celwanden;
  • – Chlosterol is een bestanddeel van galzure zouten, die een rol spelen bij de vetvertering;
  • – Cholesterol is een bestanddeel van hormonen en vitamines, waardoor het een rol speelt bij de stofwisseling;
  • – Cholesterol speelt een rol bij de transport van vetten.

Soorten cholesterol

Je hebt verschillende soorten cholesterol. De indeling en samenstelling wordt bepaald aan de hand van de hoeveelheid eiwitten en vetten. De bekendste zijn LDL en HDL.

LDL staat voor “low-density lipoprotein”. Dit wordt ook wel het slechte cholesterol genoemd, omdat het cholesterol uit de lever haalt en in de bloedvaten afzet. Producten die het LDL verlagen zijn o.a. volkorenproducten, fruit, noten en peulvruchten.

HDL staat voor “high-density lipoprotien”. Dit is dan weer de goede cholesterol. Het haalt cholesterol uit het lichaam en gebruikt dit in de lever. Bij een teveel aan cholesterol in de gal kunnen zogenaamde cholesterolstenen ontstaan.

De verhouding tussen LDL en HDL is belangrijk. Bij teveel LDL kunnen de aderen vernauwen door plaque op de slagaders. Er kan op de plaats van de vernauwing een bloedklont ontstaan wat een vorm van trombose is.

Oorzaken hoog cholesterol

Een hoog cholesterol kan verschillende oorzaken hebben, zoals:

– Hoeveelheid verzadigd vet in voeding
– Overgewicht
– Erfelijke aanleg
– Diabetes
– Traag werkende schildklier

Door je waardes op te meten weet je precies waar je aan toe bent. Alles onder de 5.0 is normaal, maar daarboven al licht verhoogd. Vanaf 6.5 is het verhoogd en boven de 8.0 is erg zorgelijk.

Advies

Het advies is om zo min mogelijk verzadigd vet te eten. Eet in plaats daarvan onverzadigd vet. Meervoudig onverzadigde vetzuren verlagen de hoeveelheid opgenomen cholesterol. Voor mensen met een hoog cholesterol is het advies om voedingsmiddelen zoals eieren, schaaldieren en orgaanvlees te beperken.

Ook is het handig om het af en toe je cholesterol op te meten, zodat je in de gaten kan houden of alles in orde is en blijft.