alcohol

Wat je wilt weten over: Alcohol

Alcohol is gezellig en laat je ontspannen, maar is zoals bekend niet heel erg gezond. Maar waarom eigenlijk niet?

Alcohol levert net zoals eiwitten, vetten en koolhydraten energie, maar geen voedingsstoffen. Daarom worden het ook wel lege calorieën genoemd. Naast de energie uit alcohol, bevatten alcoholische dranken ook calorieën uit koolhydraten (suikers). Regelmatig gebruik van alcohol verhoogt de calorie-inname daarom behoorlijk, zonder dat je hierbij gezonde voedingsstoffen binnen krijgt. Elke keer dat je alcohol neemt “verspil” je de calorieën die je had kunnen besteden aan voedingsstoffen die je lichaam goed doen en verzadigen. Om deze reden wordt geadviseerd geen alcohol te drinken of in ieder geval niet meer dan één glas per dag.

Alcoholconsumptie gaat vaak samen met een verhoogde calorie-inname, vanwege onder andere de gemiddelde hoeveelheid calorieën per glas. Daarnaast gaat het lichaam als eerste aan de slag om alcohol te verwerken en af te breken in plaats van voedingsstoffen. Pas na het afbreken en en verwerken van alcohol komt vet aan de beurt. Alcohol vertraagt de afbraak van vet uit voeding. Vaak wordt ook tijdens of na het drinken een vette hap gegeten. Dit is dus eigenlijk een heel slechte combi.

Overmatige consumptie brengt ook een grote hoeveelheid extra calorieën met zich mee, waardoor de extra energie als vet wordt opgeslagen in de buikholte. Zo ontstaat de zogenaamde bierbuik. Sommige alcoholisten zijn juist mager, maar dit komt doordat ze naast het drinken ook slecht eten en daardoor de darmwand zo beschadigd is dat het lichaam voedsel slecht opneemt. Dat is dus eigenlijk nog erger.

Veel drinken kan ook hart- en vaatziekten als gevolg hebben. De bloeddruk verhoogt, wat het risico op een hartinfarct kan vergroten. Alcohol heeft ook een negatief effect op de spieren en dus ook de hartspier, omdat het de vaten verwijdt. Hierdoor neemt de bloedcirculatie in spieren af en ook de kwaliteit. Er kan spierbeschadiging optreden.

Tenslotte heeft alcohol een negatief effect op de lever. De lever heeft een zuiveringsfunctie, waarbij het schadelijke stoffen onklaar maakt en afvoert. Dit doet de lever ook met alcohol. Als je vaak alcohol drink dan kan deze functie van de lever verstoord raken en het zelfs zo ver gaan dat het niet meer werkt. Chronisch drankgebruik kan ook leiden tot ophoping van vet in de lever. Het vet kan verdwijnen als alcoholgebruik wordt gestopt, maar als je te laat bent dan is er sprake van levercirrose. Dit is onomkeerbaar. 

Advies

Zoals vaker wordt gezegd: Drink, maar geniet met mate! Ik ben daar ook zeker een voorstander van. Drink ieder geval niet meer dan één glas per dag of eigenlijk liever niet. Voor een feestje of een bijzondere gelegenheid kan natuurlijk zo nu en dan een uitzondering voor worden gemaakt, maar haal het dan natuurlijk niet in met direct een hele fles wijn!

alcohol