Het mondspoelen met kokosolie staat bekend als oil pulling, een praktijk die afkomstig is uit de traditionele Indiase geneeskunde, Ayurveda. Hier zijn de belangrijkste aspecten ervan:

1. Oorsprong:

Oil pulling wordt al eeuwenlang toegepast in Ayurveda, waar het wordt beschouwd als een manier om de mondgezondheid te verbeteren en het lichaam te ontgiften.

2. Gezondheidsvoordelen:

  • – Tandgezondheid: Het kan helpen bij het verminderen van tandplak, tandvleesontsteking en slechte adem.
  • – Algemene mondgezondheid: Het kan de mond reinigen van bacteriën en schadelijke stoffen.
  • – Ontgifting: Sommigen geloven dat het helpt bij het ontgiften van het lichaam door toxines via de mond te verwijderen.
  • Whitening-effect: Oil pulling kan helpen bij het verwijderen van vlekken op de tanden, waardoor ze witten zullen lijken.

3. Hoe doe je het:

– Neem een eetlepel kokosolie in je mond (je kunt beginnen met een kleinere hoeveelheid en geleidelijk aan opbouwen tot een eetlepel).

– Spoel de kokosolie in je mond gedurende ongeveer 15-20 minuten. Het is belangrijk om de olie niet door te slikken, omdat deze mogelijk bacteriën en gifstoffen bevat die uit de mond zijn getrokken.

– Spuug de gebruikte olie uit in de prullenbak (niet in de gootsteen om verstoppingen te voorkomen).

– Spoel je mond daarna grondig met water en poets je tanden zoals gewoonlijk.

 

Het mondspoelen met kokosolie wordt vaak ‘s ochtends op een lege maag gedaan, maar het kan op elk moment van de dag worden uitgevoerd. Het is belangrijk om te onthouden dat hoewel veel mensen baat hebben bij deze praktijk, het geen vervanging is voor reguliere tandheelkundige zorg zoals tandenpoetsen en flossen.