vezels

Wat je wilt weten over: Vezels

 

Voedingsvezels is de verzamelnaam voor koolhydraten die niet worden verteerd in de dunne darm. Het zijn eigenlijk bestanddelen van voedingsmiddelen die overblijven, nadat vertering en opname van voedsel hebben plaatsgevonden. Het gaat onaangetast van de dunne darm over naar de dikke darm.

Soorten vezels en werking

  • Oplosbare vezels
    Oplosbare vezels vertragen de verteringssnelheid. Om deze reden hebben dit soort vezels een positieve invloed op de bloedsuikerspiegel. Ze komen voor in groente, fruit en peulvruchten.
  • Niet-oplosbare vezels
    Het nut van niet-oplosbare vezels is vooral het vasthouden van vocht in de dikke darm. De vezels worden niet afgebroken in de darmen en hebben daarom geen invloed op de bloedsuikerwaarde. Je vindt deze vezels in o.a. groente, graanproducten, noten en pinda’s.
  •  
  • Positieve effecten van vezels*

 Eten van vezelrijke producten vermindert het risico op hart- en vaatziekten
Uit studie is gebleken dat in vergelijking met lage vezelinname het risico op hart- en vaatziekten ruim 20% lager kan zijn als mensen meer vezels eten.

Het kan diabetes type 2 voorkomen
Uit onderzoek is ook gebleken dat mensen die veel vezels eten een 15% kleinere kans hebben op dit type diabetes, dan mensen die weinig vezels eten.

Lager risico op kanker
Er is een gunstig verband tussen vezelrijk eten en het voorkomen van darmkanker. Het risico hierop wordt met 15% verlaagd als je meer vezels eet. Ook het risico op borstkanker schijnt verlaagd te kunnen worden door meer vezels te eten.

Goede darmfunctie en stoelgang
Vezels helpen om obstipatie tegen te gaan, kunnen aambeien of uitstulpingen van de dikke darmwand te voorkomen.

Advies

Eet 30-40 gram voedingsvezels per dag. Eet vezelrijke producten, zoals:

– Groente
– Fruit
– Noten
– Peulvruchten
– Volkorenproducten

En drink voldoende! Vezels binden vocht en houden zo de ontlasting soepel. Het is dus belangrijk dat je genoeg drinkt. Lees hier meer over het belang van vocht en water.

Bron: *Voedingscentrum.nl