vitamines

Wat je wilt weten over: Vitamines

Dat vitamines gezond zijn dat weten we. Maar wat zijn vitamines nu eigenlijk? Vitamines zijn voedingsstoffen die in kleine hoeveelheden voorkomen in ons eten en drinken. Ze worden niet afgebroken in onze spijsvertering en leveren daarom geen energie. Toch zijn ze heel erg belangrijk voor het functioneren van ons lichaam. Ons lichaam kan vitamines bijna niet zelf aanmaken, daarom staan ze bekend als essentiële voedingsstoffen.

Waarom zijn vitamines belangrijk?

Ze zijn nodig voor het functioneren van ons lichaam. Een tekort aan vitamines kan slecht zijn voor de gezondheid. Wanneer je niet voldoende binnenkrijgt kan de dokter adviseren een supplement te slikken. Bij gezonde mensen in Nederland komt dit normaal gesproken bijna niet voor.

Ook een teveel van vitamines kan slecht zijn voor de gezondheid. Dit komt bijna alleen voor door een hoge dosering aan supplementen. Probeer daarom je vitamines vooral uit voeding te halen.

Welke vitamines heb ik nodig en waar kan ik het in vinden?

Vitamines
Vitamines

Groepen die extra vitamines nodig hebben

Vitamines

Baby’s

Kinderen

Mensen met een gekleurde huidstint

Ouderen

Veganisten

Zwangere vrouwen

K

D

D

D

B12

D & Foliumzuur

Verlies van vitamines bij bereiden en bewaren van voedsel

Als je eten klaarmaakt dan kunnen er een hoop vitamines verloren gaan. Dit zijn voornamelijk de water oplosbare vitamines. Om zoveel mogelijk de vitamines te behouden in voedsel zijn hier een aantal tips:

  • Verhit eten niet langer dan nodig is
  • Stoom je eten in plaats van koken
  • Bewaar eten op een koele plaats of in de vriezer
  • Bewaar je eten op een donkere plek
  • Bewaar gesneden groente niet te lang

Advies

Als je gezond en gevarieerd eet dan zou je voldoende vitamines moeten binnen krijgen. Hoeveel je dagelijks nodig hebt is vastgesteld volgens het zogeheten “ADH” (aanbevolen dagelijkse hoeveelheid). De gezondheidsraad heeft dit vastgesteld, maar niet alles is een streefwaarde. Zie dit advies als richtinggevend. Klik hier voor het overzicht dat het voedingscentrum heeft opgesteld voor de ADH.*

*Bron: http://www.voedingscentrum.nl