koolhydraten

Wat je wilt weten over: Koolhydraten

Koolhydraten geven het lichaam energie net zoals de andere soorten voedingsstoffen en komt in verschillende vormen, waaronder suikers, zetmeel en vezels.

Koolhydraten zijn in te delen op twee manieren:

–               Enkel- of meervoudig
–               Verteerbaar en onverteerbaar

 Meervoudige koolhydraten

De meervoudige koolhydraten zijn eigenlijk groepen van enkelvoudige koolhydraten. Meervoudige koolhydraten worden ook wel complexe koolhydraten genoemd. Hoe minder bewerkt een koolhydraat is, hoe meer complex het is. En hoe complexer een koolhydraat is, hoe langzamer het wordt afgebroken. Om deze reden zijn complexe koolhydraten gezonder voor je. Je lichaam doet langer over het afbreken en daardoor komt er over een langere periode glucose vrij. De hoeveelheid glucose is echter minder dan bij enkelvoudige koolhydraten. Dit is gunstiger voor de bloedsuikerspiegel.

Voorbeelden van meervoudige koolhydraten zijn:

–               Havermout
–               Volkoren graanproducten
–               Noten

Daarnaast kan je koolhydraten ook onderscheiden op basis van verteerbaarheid. Enkelvoudige en meervoudige koolhydraten zijn allebei voorbeelden van verteerbare koolhydraten. Deze worden door het lichaam opgenomen.
Onverteerbare koolhydraten worden niet door het lichaam opgenomen, maar hebben wel een belangrijke functie. Het zorgt ervoor dat de darmen en spijsvertering op gang blijft. Het staat ook wel bekend als voedingsvezels.

Advies

De gezondheidsraad adviseert dat 40 tot 70% van je voeding uit koolhydraten bestaat. Het advies van het Voedingscentrum is om gezonde keuzes te maken in koolhydraatbronnen die veel voedingsvezels bevatten, zoals volkoren graanproducten, bulgur en zilvervliesrijst.  Ook peulvruchten, groente en fruit zijn goede bronnen van koolhydraten.

Koolhydraten