snel gezond afvallen

Wil jij snel gezond afvallen?

Maar dit wel op een gezonde manier doen? Hierbij een aantal tips en wat achtergrondinformatie voor snel gezond afvallen.

Bedenk wat je doel is. Wil je graag in een oude broek passen voor een speciale gelegenheid die eraan zit te komen of wil je strakker in je vel zitten voor een vakantie? Besef dat afvallen niet alleen gaat om de getallen op de weegschaal. Onderstaande tips zijn gericht het afvallen van gewicht en dan met name vet. Meer weten over waarom het niet alleen om je gewicht gaat? Lees meer.

1. Wilskracht

Afvallen gaat een stuk lastiger dan aankomen. Om dit vol te kunnen houden is wilskracht nodig. Streng zijn voor jezelf is hierbij een must. En dat betekent niet streng in de zin van crashdiëten, maar streng als in echt even niet snoepen of wat meer bewegen dan je zou willen. Als je snel nijgt naar een koekje of een glas wijn, vraag jezelf dan af hoe graag je het wil? Hoe meer ongezonde dingen je nuttigt, hoe langer het proces zal duren.

2. Beweeg meer

Erg vanzelfsprekend, maar toch best lastig om meer te bewegen. Kom uit je comfortzone en doe dingen die je normaal niet zo heel snel zou doen. Om rustig aan te beginnen kun je bijvoorbeeld de trap nemen in plaats van de lift, of wat vaker de fiets in plaats van de auto. Loop een extra groot rondje met de hond of maak ook zonder hond eens een goede wandeling. Ook is aan te raden een sport te beoefenen die jij echt leuk vindt, zodat je het langer volhoudt. Denk naast fitness en hardlopen eens onder andere aan teamsport, tennis, zwemmen etc.

3. Stop met het nemen van de volgende producten:

Eet geen snoep, koekjes, fastfood en nuttig geen frisdranken en alcohol meer. Dit is allemaal erg lekker, maar niet goed voor de gezondheid en al zeker niet om af te vallen. Normaal is het juist aan te raden om te blijven eten wat je lekker vindt, maar met mate. Als jouw doel is om snel af te vallen zal je dit toch echt voor een bepaalde periode in zijn geheel moeten laten.

4. Drink voldoende water

Soms denkt je lichaam dat je honger hebt, terwijl je in feite dorst hebt. Dit gevoel kan vaak door elkaar gehaald worden. Zorg er daarom voor dat je voldoende gehydrateerd blijft. Een tip is om voor zeker een kwartier voor elke maaltijd een groot glas water te drinken. Op deze manier weet je zeker dat je dit gevoel niet verward met dorst en blijf je goed gehydrateerd.

5. Eet meer groenten, vezels en eiwitten

Gezond voedsel dat je met relatief weinig calorieën een goed vol gevoel geven zijn voornamelijk groenten, vezel- en eiwitrijke producten. Hierbij valt aan bijvoorbeeld naast groenten te denken havermout, vis of zaden. Lees hier meer over vezelrijke en eiwitrijke voeding. Wanneer je meer van zulke producten zal nemen, dan zal je hongergevoel naar ongezonde voeding afnemen. Zie voeding echt als brandstof voor je lichaam in plaats van lekkere snackmomentjes om je een goed gevoel te geven.

6. Slaap voldoende

Dat een goede nachtrust van groot belang is voor je gezondheid daar is geen twijfel over mogelijk. Ook als je wilt afvallen speelt slaap een grote rol. Tijdens de slaap worden verschillende hormonen gecontroleerd, genaamd ghreline en leptine. Deze hormonen zijn verantwoordelijk voor je verzadigingsgevoel. Te weinig of een slechte nachtrust zorgt er dus voor dat jij overdag meer trek hebt en meer eet. Meer weten over wat voor effect een slechte nachtrust op je kan hebben? Lees dan hier meer.

Dit alles klinkt erg simpel, maar het is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Als jij deze tips toepast en er strikt aan houdt dan zal je ongetwijfeld een hoop gewicht verliezen.

Echter is dit niet voor de hele lange termijn vol te houden, tenzij je hier natuurlijk geen problemen mee hebt. Om langdurig en blijvend gewicht kwijt te raken is het vaak succesvoller om niet te strikt voor jezelf te zijn. We moeten natuurlijk ook nog blijven genieten. Lees daarom hier meer over langdurig gezond afvallen.